İletişim: 0216 520 01 01

İnsan Sağlığı Ve Halı

İnsan Sağlığı Ve Halı

 Böylesine vazgeçilmez bir eşyanın sağlıklı koşullarda kullanılması çok önemlidir. Geleneklerine göre halının üzerine dış mekanlarda kullanılan ayakkabılarıyla basmamayı alışkanlık edinmiş bir toplum olmamıza rağmen modern yaşamın getirdiği yeni koşullar ve şehir hayatı sebebiyle belki de bu geleneksel hijyen reflekslerimizi göz ardı etmekteyiz. Bununla beraber, yorucu şehir hayatının koşturmacasına kapılarak apartman kültürüyle yoğrulmuş modern hayatlar yaşarken sağlığımız pahasına bazı riskleri üzerimize almış oluyoruz. Bu sebepten, halı kullanımı, okul ve hastane alanlarında, özellikle küflerin büyümesi ve çoğalmasında büyük rol oynayan "nem” faktörünün çok belirgin olduğu bölgelerde tercih edilmemektedir. Bakteri tutuculuğundan dolayı, hijyenin esas alındığı benzeri kurumlarda halı kullanımı ne yazık ki tercih edilmediğinden, bu potansiyel alanlar da halı sektörüne kapalı görünmektedir. Bu nedenle sektörün, bu alanlarda büyük bir kayıp içinde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak bu kaybın önüne geçmenin mümkün olduğunu da bilmemiz gerekiyor.

Akıllıca temizleme alışkanlığı

Yürürken, otururken, ayaklarımızı dinlendirirken ya da koltuğa uzanırken aslında birçok riskle karşı karşıyayız. Bu risklerin oluşumundaki etken maddelerin başında, halılarda gözle görülmeyen bakteriler ve mantar oluşumuna sebep olabilecek küfler gelmektedir. Astım, nefes darlığı gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açabilecek bu bakteriler, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda alerjik yapının oluşmasına sebep olabiliyor. 

Bu gibi rahatsızlıkların oluşmasına fırsat vermemek için temizlik ön şart olarak karşımıza çıkıyor. Ancak temizliğin de bilinçli olarak yapılması gerekmektedir. Uygulanan klasik yöntemlerin yanı sıra akıllıca temizleme alışkanlığı edinmenin de gerekli olduğu bilinmektedir. Renklerine ve dokusuna zarar vermeden, kısmen de olsa halının, bakterilerden uzun süreli olarak arınmasını sağlayan dezenfektanlar tercih edilmelidir. Bununla beraberhalı yıkamaişleminde çeşitli püf noktalarını bilerek temizlik yapmak, hem halının ömrünü uzatacak, hem de insan sağlığına gerekli katkıyı yapmamızı sağlayacaktır. Örneğin; halı süpürürken, dokuma yönünün aksine doğru bir zorlama yapılırsa içerdeki tozların havaya sıçrayarak tekrar halının üzerine düşeceğini ve bu esnada havayı soluyan kişinin, bu tozların içinde bulunan bakterileri içine çekeceğini hatırlamak gerekmektedir. 

Bu sebepten halının süpürülmesi esnasında odanın penceresinin açılması ve bulunulan bölgenin havalandırılması da gerekmektedir. Ayrıca süpürme işlemi sırasında halının üzerine fazla baskı uygulamanın, halının içinde bulunan tozları daha da içeri itmekten başka bir işe yaramayacağını belirtmekte fayda var.

Bilimsel çalışmalar ve çözüm

Georgia Üniversitesi Tekstil Bilimi Bölümü'nün yaptığı bir araştırmaya göre; halılarda rahatlıkla barınabilen küf ve diğer bakterilerin yaydığı hastalıklar yüzünden zemin kaplamasında tekstil ürünlerinin tercih edilmemesi, halı sektörüne her yıl yaklaşık olarak iki milyon dolara mal olmaktadır. Bu rakamın sadece ABD için geçerli olduğunu düşünürsek, sırf bu yüzden, sektörün tüm dünyadaki kaybını tahmin etmek zor olmaz. Öyleyse halı sektörünün önünde aşılması gereken ciddi bir engel olduğunu da söyleyebiliriz. Bu engelin aşılması elbette akademilerin bilimsel araştırmalarına ve firmaların Ar-Ge çalışmalarına bağlıdır. Engeller aşılır ve karşı karşıya kalınan riskler çözülürse halı sektörünün önünde büyük bir potansiyel olduğunu söylemek yanlış olmaz. Royal 

Halı'nın ürettiği "Bakteritemiz” serisi, bu yolda kat edilmesi gereken mesafe içinde, diğer üretici firmalara da örnek oluşturmaktadır.Halılar üzerinde küf, mantar ya da sadece bakterilerin oluşmasında nem, sıcaklık ve halının bulunduğu  ortamdaki hava dolaşımı gibi bazı koşullar başrol oynamaktadır. Rutubetli ve sıcak ortamlarda kolayca üreyebilen bakteriler ve mantarlar ayaklarımızdan başlayarak vücudumuza girerek çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu nedenle yıkama ya da silme işleminden geçirilen halıların çok çabuk şekilde kurutulması ve açık, havadar bir yerde bekletilmesi gerekmektedir.Detay Halı Yıkamaprofesyonel halı yıkama yöntemlerini kullanarak hizmet vermektedir. 

Leke Temizliği 

Halı temizliğinde birtakım leke yok etme önerilerinde bulunmadan önce şunu belirtmek gerekir; halınızın ömrünü uzatmak istiyorsanız halı kesinlikle düzenli olarak vakumlanmalıdır. Düzenli vakumlama halınızın yüzeyindeki kir taneciklerinin zaman içinde derinlere nüfuz ederek kalıcı ve derin lekeler oluşturmasını 

önleyerek zamanında yok edilmesini sağlayacaktır. Böylelikle ciddi paralar harcayarak satın aldığınız değerli halılarınız ilk günkü görünümlerini korumayı sürdürecektir. Vakumlama işleminde önemli bir diğer konu ise halı yüzeyini zedelemeden yalnızca kirlerin alınmasını sağlayacak uygun aparatın kullanılması olacaktır. Bunun yanında bazen fırça aparatıyla ulaşılamayacak kirler her ne kadar görünürde bir kir bırakmamış gibi görünse de halının derinlerine nüfuz ederek kalıcı kir ve leke oluşumuna neden olur. Bu açıdan daha derinlere temas edebilecek aparatları kullanın. Halının püskülleri varsa, buna dikkat ederek ona göre bir vakumlama yapın.

Her ne şekilde olursa olsun vakumlama işlemini dikkatli yapmayı unutmayın. Halınız kalın dokuluysa ve 

vakumlamadan kaynaklanan izleri bir diğer deyişle gölgelenmeyi yok etmek istiyorsanız, o zaman tek bir yönde vakumlama işlemini gerçekleştirmeniz doğru olacaktır. Daha sonra halı yüzeyini elinizle düzleştirmeyi unutmayın. Böylelikle halı yüzeyinde herhangi bir gölgelenme olmayacaktır.

Halınızı yüzeyinde beliren sandalye, masa, sehpa ve koltuk ayaklarından kaynaklanan iz ve çukurlaşmaları da mobilyalarınızı yerlerini zaman zaman değiştirerek yok edebilirsiniz. Böylelikle halının yıpranma oranını azaltır her parçanın daha eşit şekilde eskimesini sağlamış olursunuz. Ayrıca halının kirlenme oranı fazla olan alanlarını da mümkün olduğunca sık temizlemenizde fayda vardır.

Kir Ve Lekeye Karşı Koruma:

Hiç kimse değerli boş zamanlarını halı temizliğiyle geçirmek istemez. Halıdaki leke ve kirleri temizlemek için geçirilen zaman kaybını önlemek kadar yıpranma ve kirlenmeye karşı önemli bir yöntem de dışarıda giyilen ayakkabıların mümkün olduğunca ev içerisinde giyilmemesini sağlamaktır.

Eve girişte ayakkabıların çıkarılması veya kapı önü paspaslarının kullanılması bu anlamda önlem olarak 

alınabilir. Kapı girişlerinde kullanılacak paspaslar hem kirlenmeyi azaltacak hem de hijyen sağlayacaktır. 

Unutulmaması gereken bir diğer nokta da girişlerde kullanılan bu paspasların mümkün olduğunca yıkanabilir özellikte olmaları gerektiğidir.Halınızın üzerine herhangi bir sıvının dökülmesi durumunda öncelikle yapmanız gereken şey, dökülen sıvı fazlalığını birkaç kat havlu peçete yardımıyla almak olacaktır.İlk yardım niteliğindeki bu işlemin ardından, bir miktar seyreltilmiş sıvı el deterjanı ve temiz bir bez yardımıyla lekenin üzerini leke yok olana dek tamponlayın

12 Farklı Leke İçin Temizlik Yöntemleri

Halınız ilk günkü görünümünü zaman içinde kaybeder. Bu gündelik kullanımdan kaynaklanan geçici bir kirlenme veya doğru yöntemlerin uygulanmamasından kaynaklanan kalıcı bir hasardan ötürü olabilir. Ne şekilde olursa olsun gündelik kullanım esnasında halılarda çeşitli lekelerin oluşması doğaldır. Önemli olan hangi lekenin nasıl temizleneceği konusunda yeterli bilgiye sahip olmaktır. İşte 12 zorlu lekeye karşı 12 farklı temizleme yöntemi:

Domates ve sos lekelerinin temizlenmesi

Spagetti sosu veya domates çorbası gibi domates bazlı halı lekelerini temizlerken %3 hidrojen peroksit veya oksijen içeren sıvı ferment deterjan kullanabilirsiniz.

Halıdaki lekeleri yok etmeye çalışırken, her zaman halının çok fazla gözle görülmeyen bir kısmında bu 

uygulamayı yapmayı unutmayın. Temizleyiciyi uyguladıktan sonra, birkaç dakika lekenin üzerinde bırakın, ardından temiz suyla durulayın.Her zaman bir kurutma kâğıdı ile kurutarak lekeleri halıdan alın, ama asla sürtmeyin. Böylelikle halı elyafı zarar görmemiş olur. Lekeye yönelik uygulamalarda daima dışardan içeri doğru hareket edin. Böylelikle lekenin daha fazla alana dağılmasını önlemiş olursunuz.

Sakız lekesinin temizlenmesi

 Sakız halı yüzeyinde yapışkan bir kir bırakır. Sakızdan kaynaklanan bu tip lekeler konusunda endişe etmeyin. Çünkü temizlenmesi ve halı yüzeyinden yok edilmesi aslında oldukça kolaydır. Bu tip yapışkan kirler ya belli firmaların sprey temizleyicileri veya herhangi bir yağlı temizleyicilerle kolaylıkla yok edilir.

Önemli olan halının yüzeyine yapışmış ve kurumuş bu sakız taneciklerinin yumuşamasını sağlamaktır. Ardından sodalı su yardımıyla temiz bir bezi lekenin üzerine bastırmak ve birkaç dakika bekletmek yeterli olacaktır. Bu işlemin ardından leke yok edildiğinde hiç kimse bu yüzeyde önceden sakız lekesi bulunduğuna inanmayacaktır.

Yağ lekesinin temizlenmesi

 Halıdaki yağ lekelerini temizlemek için şu yöntemi uygulamayı deneyin; yağlı leke ya da lekelerin üzerine bir gece öncesinden soda veya mısır nişastası uygulayın.Vakumlamanın ardından, yağın emilimi sağlanır. Eğer bu uygulamanın ardından hala leke ve kalıntı yok edilmediyse, leke yok olana kadar lekenin üzerine bir bez yardımıyla sirke uygulayın.Yağ lekelerini çözmek üzere özel olarak formüle edilmiş bir sıvı bulaşık deterjanı halıdaki yağ lekelerini yok edecektir. Bunun için de yarısı deterjan yarısı su dolu bir solüsyonu lekenin üzerine direkt spreyleme yöntemiyle uygulayabilirsiniz. Ardından havlu peçete veya temiz bir bez yardımıyla leke kaybolana dek silebilirsiniz. Daha sonra durulamak için nemli bir sünger yardımıyla lekenin üzerini silin.

Şurup ve benzeri yapışkan lekelerin temizlenmesi

Herhangi bir pasta, kek şurubu veya reçelin halıya dökülmesi tam bir kâbustur. Bu yapışkan döküntü daha da derinlere halı elyafının içine nüfuz ederse daha da büyük felaket olur. Bu tarz şekerli ve yapışkan sıvı lekelerin temizliğinde, bir çay kaşığı bulaşık deterjanını bir çay kaşığı ılık suyla karıştırarak bir solüsyon elde edin.Bu sıvıyı lekenin üzerine spreyleyerek uygulayabileceğiniz bir şişeye koyun. Sıvıyı lekenin üzerine döktükten sonra kâğıt havlu veya temiz bir bez yardımıyla lekenin üzerini silin. Bu uygulamanın da ardından lekenin üzerini yapışkan ve sabunlu kalıntıyı halıdan yok etmek amacıyla temiz suyla silin.

Galeri